Το παλάτι του Νέστορα

Το παλάτι του Νέστορα

To Μυκηναϊκό ανάκτορο Επάνω Εγκλιανού, περισσότερο γνωστό ως παλάτι του Νέστορα, είναι το μόνο Μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Βρίσκεται 17 χλμ. βόρεια της Πύλου στη Μεσσηνία. Ο Ερρίκος Σλήμαν είχε κάνει έρευνες το 1888 αλλά δεν είχε καταφέρει να βρει το παλάτι του Νέστορα.

Το 1912 και το 1926 ο Κουρουνιώτης ανακάλυψε δύο θολωτούς τάφους, που ο Καρλ Μπλέγκεν (Carl Blegen) θεώρησε ότι ήταν βασιλικοί.

Το Ανάκτορο το ανακάλυψε το 1939 ο Κουρουνιώτης μαζί με τον Καρλ Μπλέγκεν (Carl Blegen), που συνέχισε και ολοκλήρωσε την έρευνα.

Επί δέκα ημέρες έκαναν ανασκαφές σε 8 τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν Μυκηναϊκά αγγεία.

Στις 4 Απριλίου είχαν βρει ήδη τμήματα από τοιχογραφίες, 5 πινακίδες με Γραμμική Β και τοίχο πάχους ενός μέτρου και αυτό το στάδιο των ανασκαφών συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Μαϊου, αποκαλύπτοντας μεγάλο τμήμα του παλατιού. Οι ανασκαφές είχαν διακοπεί από την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι το 1952.

Το συγκρότημα των ανακτόρων αποτελείται από τέσσερα βασικά κτίρια, τα οποία έχουν δεκάδες διαμερίσματα. Μετά την ανακάλυψη της αίθουσας του θρόνου, ο Μπλέγκεν το ονόμασε Ανάκτορο του Νέστορος.

Το Ανάκτορο του Νέστορα ήταν διακοσμημένο με έγχρωμες τοιχογραφίες και είχε δύο ορόφους. Σε αντίθεση με τις Μυκήνες, το Ανάκτορο στην Πύλο δεν ήταν οχυρωμένο με κυκλώπεια τείχη.

Δεν ήταν αναγκαία η ύπαρξη τέτοιων τειχών αφού η τοποθεσία είχε επιλεγεί λόγω της φυσικής οχύρωσης. Στις ανασκαφές βρέθηκαν επίσης 1100 πινακίδες και πολλά αγγεία.

Οι πινακίδες αυτές, γραμμένες σε Γραμμική Β, βοήθησαν σημαντικά τον Μάικλ Βέντρις (Michael Ventris) και άλλους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν αυτή τη γραφή.

Στις πινακίδες βρέθηκε πολλές φορές το όνομα της πόλης (Πύλος) αλλά καμία αναφορά στον Νέστορα – υπάρχουν αναφορές στον τίτλο αλλά όχι στο όνομα του βασιλιά.

Το Ανάκτορο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά γύρω στο 1200 πΧ, χάρη στην οποία όμως ψήθηκαν και σώθηκαν οι πινακίδες. Κοντά στην Ακρόπολη υπάρχει συγκρότημα βασιλικών θολωτών τάφων.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Στο προσωπικό του πανεπιστημίου αυτού συμπεριλαμβανόταν και ο Μπλέγκεν.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print