Κορώνη

Κορώνη

Η Κορώνη είναι μια μικρή παραλιακή πόλη του Νομού Μεσσηνίας, στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Έχει 1700 περίπου κατοίκους και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καλαμάτας απ’ όπου απέχει 52 χιλιόμετρα ενώ από την Κυπαρισσία 90 χιλιόμετρα.

Με τη πρώτη ματιά, ο επισκέπτης αντικρίζει το Ενετικό Κάστρο και το λιμάνι της πόλης που εκτείνεται στα πόδια του οικισμού.

Το λιμάνι, σχεδόν πάντα, είναι «στολισμένο» με ιστιοφόρα και ψαροκάικα που προμηθεύουν τις ταβέρνες του οικισμού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Eύκολα μπαίνει κανείς στον πειρασμό να περπατήσει τα γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια της πόλης όπου συναντάει παλιά, διώροφα αρχοντικά σπίτια χτισμένα σύμφωνα με το μεσαιωνικό ρυθμό.

Απαραίτητο είναι να πραγματοποιηθεί μία στάση στο μουσείο όπου φυλάσσεται ποικιλία από αγγεία, κίονες, κιονόκρανα ενώ αξιοθαύμαστη θεωρείται η συλλογή αρχαίων νομισμάτων από διάφορες εποχές της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο επόμενος προορισμός της διαδρομής είναι το φημισμένο Ενετικό Κάστρο της Κορώνης που δεσπόζει αρχοντικά, παρά το πέρας των αιώνων. Μοιάζει να πλέει στη θάλασσα, σε αρμονία με τον οικισμό που ακουμπά τα τείχη του.

Μόλις φτάσει στο κάστρο, διαπιστώνεται πως όλος ο Μεσσηνιακός κόλπος απλώνεται μπροστά στα μάτια του έκπληκτου από θαυμασμό επισκέπτη.

Να σημειωθεί πως το κάστρο κατοικείται ακόμα και στις μέρες μας.

Στην κάθοδο από το κάστρο, από τα λιθόστρωτα και φαρδιά σκαλιά, στα αριστερά συναντάει κανείς το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καραπαύλου.

Ο δρόμος καταλήγει στη κεντρική πλατεία του χωριού όπου συναντάει τον επτανησιακής σχολής Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το Κεντρικό ρολόι του οικισμού. Δίπλα στην πλατεία κάνουν εμφανή τη παρουσία τους πληθώρα μαγαζιών που δένουν αρμονικά με την αρχιτεκτονική του οικισμού.

Επιπλέον, η πλατεία αποτελεί το σταυροδρόμι του χωριού καθώς τα μικρά σοκάκια στα αριστερά oδηγούν στο λιμάνι ενώ αυτά στα δεξιά στις επάνω γειτονιές.

Ύστερα από τη μεθυστική από τις ομορφιές της φύσης και της ιστορίας βόλτα, ο επισκέπτης φλερτάρει με την ιδέα ενός απολαυστικού γεύματος στη μεγάλη ποικιλία ταβερνών που βρίσκονται στο λιμάνι.

Σήμα κατατεθέν αυτών… τα κρεμασμένα χταπόδια. Εκτός από τις ψαροταβέρνες, οι καφετέριες και τα παγωτατζίδικα γλυκαίνουν τον ουρανίσκο ύστερα από τους θαλασσινούς μεζέδες.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print